вівторок, 23 серпня 2016 р.

СТРУКТУРА І ЗМІСТ ГЕОГРАФІЧНОЇ ОСВІТИ В ШКОЛІ

Сучасне суспільство вимагає від школи підготовки випускників, здатних самостійно вирішувати багато життєво важливих завдань, бути соціально активними, усвідомлювати події, критично мислити, використовувати шкільні знання для вирішення реальних проблем. Тому все більшого значення в освіті набуває компетентнісний підхід, оскільки саме компетентності, на думку багатьох міжнародних експертів, є тими індикаторами, що дозволяють визначити готовність учня-випускника до подальшого особистого розвитку й до активної участі в житті суспільства.
Освітня компетенція як рівень розвитку особистості учня є показником, насамперед, якісного опанування змісту освіти. Через зміст шкільної географічної освіти відбувається підготовка особистості до життя, до поведінки в суспільстві та природі. Знання з географії є основою для практичної діяльності учнів, а вміння – основою для формування ключових компетентностей. Відповідно до нового Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти (2011р.), переглянуто та внесено зміни до навчальних програм, у тому числі з географії. Вони спрямовані на створення підґрунтя для того, щоб основні результати навчання базувались на досягненні учнями необхідних компетентностей. Особливою ознакою оновленої програми з географії є переорієнтація традиційної характеристики якості шкільної географічної освіти - рівня опанованих знань – на інший результат – компетентність школярів у різних сферах життєдіяльності засобами географії через її зміст, практичну спрямованість, стійку мотивацію до вивчення географії, готовність учнів використовувати географічні знання в реальних життєвих ситуаціях. 
Послідовність вивчення  курсу "Географія" у 2016/17 навчальному році  наступна:
Географія 6 клас – “Загальна географія ”( 70 год.)
Географія 7 клас ­­- “Материки і океани ” ( 70 год.)
Географія 8 клас – “Україна у світі: при­рода, населення” ( 70 год.)
Географія 9 клас – “Економічна і соціальна географія України” ( 52 год.)
Географія 10 клас - “Соціальна і економічна географія світу”( 52 год.)

Для ефективного процесу навчання необхідною умовою є використання підручника, атласів та географічних карт (стінних, електронних, контурних тощо). Необхідну інформацію для практичних робіт, досліджень, навчальних проектів можна отримати  за картографічними, енциклопедичними джерелами та використовуючи Корисні посилання даного блогу.

Суттєву допомогу для підвищення свого фахового рівня та у підготовці до уроків з географії вчителям надають періодичні фахові видання: «Географія та економіка в рідній школі», газета «Краєзнавство. Географія. Туризм».

Немає коментарів:

Дописати коментар